Lukrowanie na żywo. Dekor Piernik Art tylko w Żychlinie
Powinien smakować miodem, przyprawami korzennymi i nutką pieprzu. Świąteczny piernik.
Zdobieniem zajmowali się uczniowie szkół gastronomicznych, którzy uczestniczyli w ogólnopolskim konkursie Dekor Piernik Art w Żychlinie. Inicjatorką jest Katarzyna Hryciuk, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSEU. Sama zajmuje się dekorowaniem i posiada stosowny certyfikat potwierdzający te umiejętności.
Do finału Dekor Piernik Art w Żychlinie dostało się 10 uczestników z siedmiu szkół w Polsce. Przyjechali z Lublina, Tarnowa, Cieszyna, Opola, Gorzowa Wielkopolskiego i Turku. Na eliminacje przygotowywali pięć pierników, a tematem był anioł. Na finał siedem. Wszystkie zostały wyeksponowane w Dydaktycznym Centrum Gastronomicznym przy ZSEU. W tym roku doszło do tego jeszcze lukrowanie na żywo. To znaczy, że uczniowie zdobili gotowe pierniki w obecności jurorów, specjalistów od słodkiego dekorowania.
Podstawową zasadą konkursu jest przygotowywanie oraz dekorowanie wyłącznie z naturalnych i jadalnych składników. Zakaz używania sztuczności i gotowych ozdób. - Prawdziwy piernik świąteczny powinien smakować miodem, przyprawami korzennymi i wyczuwalną, ale delikatną nutą pieprzu – tłumaczy Katarzyna Hryciuk. - Do dekorowania musi być twardszy. Powinien mieć nieco ostrawy posmak i przygotowany z miłością.
Konkursowa wystawa robiła wrażenia. Wszystkie „eksponaty” były wykonane z pietyzmem i pomysłem. Wprowadziły w świąteczny nastrój. Konkurs wygrali; Wiktoria Skowrońska z Żychlina, Dawid Rymanowski z Tarnowa i Aleksandra Rzepka z Opola.
- Sama dekoruję pierniki bo jest to połączenie moich pasji: gotowania i malowania. Najbardziej lubię odtwarzać elementy architektury Wielkopolski – mówi Katarzyna Hryciuk. - Pomyślałam sobie, że skoro ja coś takiego robię, to być może są inni, którzy też to zrobią. Tak się zrodził konkurs.
W minionych edycjach tematem był Mikołaj, potem kolorowe Boże Narodzenie, w tym anioły. Trudno przewidzieć co będzie w przyszłym roku. Na pewno pozwoli wykazać się uczniom w tej technice, a udekorowane pierniki będą ozdobą w okresie Bożego Narodzenia. Zeszłoroczny zwycięzca, ozdobiony przez uczennicę z Żychlina, trafił na licytację charytatywną i znacznie zasilił konto dla osoby potrzebującej pomocy.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.